Майже половина засіяної сої в Україні генномодифікована-звіт «Agent Green» (Румунія)

0
50

В інформаційному агентстві УНІАН 2 листопада пройшла прес-конференція на тему «НА ПОЛЯХ УКРАЇНИ – 48% ГМ-СОЇ». Влітку 2018 року Асоціація «Agent Green» (Румунія) провела дослідження на наявність ГМО у посівах сої в Україні. Так були відібрані зразки із соєвих полів у 6 областях України (Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька), що складають близько половини українського виробництва сої.


Під час аналізу 60 відібраних зразків виявилося, що 29 з них містять ГМО. Це незаконно, адже в Україні дозволено вирощувати ГМО рослини лише зареєстрованих ліній. Наразі в Державному реєстрі жодної ГМО-лінії сільськогосподарських культур не зареєстровано.

Габріель Паун, президент Асоціації «Agent Green», зазначив, що зразки сої з українських полів перевіряли у федеральній лабораторії Австрії «Umweltbundesamt». Результати тестів підтвердили, що соя містить ГМО. Це підтверджує факт навмисного вирощування ГМ-сої в Україні, а не випадкового забруднення. Звідси виникає питання: яким чином генно-модифіковане насіння потрапило до України?

Ця ризикована технологія генної модифікації не контролюється в Україні. Споживачі та фермери не знають про вплив ГМО на здоров’я людини та навколишнє середовище. Ситуація, що зараз складається в Україні, подібна тій, що була в Румунії 20 років тому.

Керівник регіонального представництва Асоціації «Дунайська соя» в Україні Оксана Просоленко повідомила про наступне: «Спільнота занепокоєна станом справ у сфері державного врегулювання та контролю ГМО.

Тому ми готові об’єднати зусилля для допомоги державі у вирішенні цього складного і болючого для бізнесу та пересічних громадян питання. Ми закликаємо ініціювати створення робочих груп для доопрацювання законів та законопроектів стосовно ГМО.

Це стосується проведення планового моніторингу посівів та відстеження ситуації щодо використання ГМО в Україні, збору актуальних даних, оцінки потенційних ризиків, реєстрації ГМ-ліній рослин, введення перевірок та обов’язкового маркування».

Чому проблема ГМ-посівів загрожує іміджу України на міжнародному ринку, агробізнесу та кінцевому споживачеві? Відсутність поваги до існуючого закону, дієвого контролю за обігом генно-модифікованої продукції та безконтрольне її виробництво руйнують довіру українців до харчових продуктів, які вони споживають, а також псують репутацію країни в очах міжнародних партнерів.

Україна відноситься до країн, що мають найбільший рівень можливого ризику контамінації ГМО, а факти свідчать, що вже сьогодні більшість вітчизняної інфраструктури (транспорт, елеватори, порти тощо) забруднена ГМО. Питання законодавчого врегулювання обігу ГМО має бути вирішено не пізніше кінця 2019 року, адже згідно з  Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом Україна зобов’язана імплементувати в національне законодавство 15 актів права ЄС, що стосуються питань апробації, реєстрації, розміщення на ринку, контролю, співіснування та транскордонного переміщення генетично модифікованих організмів.

Європа є одним із найбільших світових імпортерів продукції без ГМО. Попит на не-ГМ продукти харчування в європейських країнах високий, особливо у таких країнах, як Німеччина, Австрія та Швейцарія, а також у сусідніх з Україною Польщі та Угорщини, де спостерігається зростання ринку не-ГМО продукції. І щоб задовольнити цей попит,  варто відповідати вимогам споживача – високої якості, безпечності та можливості прослідкувати весь процес виробництва.

Для України вихід на європейський ринок це не тільки великі можливості, але й велика відповідальність: якщо одна компанія зарекомендувала себе зі сторони ненадійного експортера, то це не лише її погана репутація, але й загальнодержавна. Наявний потенціал нарощування не-ГМ виробництва в Україні дозволить значно збільшити поставки до країн ЄС, що забезпечить приріст валютних надходжень на мільярди доларів.

Через відсутність дієвого державного врегулювання додаткові витрати та ризики лягають на компанії, що виконують не ГМО контракти. Витрати можуть становити від 10 до 15 євро на тонну. Це прямі збитки для компаній, що проходять процедури отримання статусу не-ГМО експортера, та самостійно вирішують проблему збереження чистоти своєї продукції й фактично виконують функції контролю, які має виконувати держава.

Споживачі мають право на вибір та бути проінформованими про справжній склад продуктів. Проте наразі кінцевий український споживач, купуючи продукти із позначкою «без ГМО», навіть не підозрює, який насправді продукт він купив до свого столу. З огляду на проблему, що стосується споживачів, було придбано соєві продукти харчування у мережах супермаркетів Києва для їх аналізу на вміст ГМО. Один зразок продукту українського виробництва дав позитивний результат на наявність ГМО. Маркування, що продукт містить ГМО, на упаковці було відсутнє. Таким чином знову підтверджується факт наявності ГМО не лише на полях, а й на полицях магазинів.

Задля того, щоб привернути увагу вищих органів державної влади до наявної проблеми неконтрольованого обігу ГМО в Україні, а також для їхнього сприяння  урегулюванню даної ситуації, Асоціація «Дунайська Соя» разом із ключовими асоціаціями та громадськими організаціями створили відкритий лист-звернення Президентові, Прем’єр-міністрові та Голові Верховної Ради України, який буде підписано згаданими організаціями та відправлено після прес-конференції.

 Для довідки:

Асоціація «Agent Green» – неприбуткова громадська організація з охорони навколишнього середовища, створена у 2009 році в Румунії з метою збереження біорізноманіття.

www.en.agentgreen.ro

Габріель Паун, президент Асоціації «Agent Green»

Асоціація «Agent Green» – це неприбуткова громадська організація, яка виступає за збереження навколишнього середовища, та була заснована у 2009 році в Румунії задля збереження біорізноманіття.

Питання:

1. Що підштовхнуло Вас до проведення аналізу ГМО в Україні?
2. Які Ваші прогнози щодо цієї справи? Як на Вашу думку буде розвиватися ситуація із ГМО в Україні?
3. Яка Ваша думка стосовно отриманих результатів аналізу ГМО?

Відповіді:
1. Нам, Аgent Green, відомо від кількох джерел, що в Україні можливо складається подібна ситуація із ГМО, яка була в Румунії 20 років тому. Використання ГМО було не врегульоване, їх можна було знайти на полях, у їжі та кормах без відповідного маркування задля інформування громадськості.

Тому ми підвищили обізнаність широких мас населення і незабаром використання ГМО стало регулюватися законом: уряд заборонив вирощування ГМ-сої та інших культур, оскільки їх також не дозволяли вирощувати в ЄС. Оскільки Україна є нашим сусідом, ми відчували, що нашим обов’язком було застерегти країну, якщо чутки правдиві. У нас є досвід з відбору зразків та проведення аналізу на полях, тому ми відправилися влітку 2018 року в найбільші області України, у яких вирощують сою, щоб дізнатися, чи чутки є правдою.

2. Ми вважаємо, що фермери та всі інші українці заслуговують бути попередженими щодо того, що цей генетичний експеримент увійшов у їхнє навколишнє середовище та харчову систему. Оскільки Україна веде переговори з ЄС, де соя із ГМО не дозволена та загалом використання ГМО суворо регулюється, ми очікуємо, що український уряд дуже скоро почне регулювати обіг ГМО та зупинить вирощування цих небажаних генно-модифікованих культур, які не мають ринку в ЄС. Більшість країн, що імпортують сою з України, категорично проти ГМО (Німеччина, Італія, Нідерланди і т.п.).

3. Ми вважаємо, що результати, які ми отримали, є актуальними, і влада повинна серйозно до них віднестися. Ми взяли зразки з 10 різних великих соєвих полів кожної із 6 областей, що складає більше половини українського виробництва сої. І 28 зразків із 60 при аналізі на польовому рівні дали позитивний результат на вміст ГМО. Аналіз ПЛР (PCR), проведений у федеральній лабораторії Австрії «Umweltbundesamt», підтверджує, що ця соя містить гени «Monsanto», американської агрохімічної компанії, яку нещодавно купила компанія «Bayer». Для всіх полів результати аналіз показують до 100% ГМ-сої. Це означає, що забруднення ГМО немає, а є навмисне вирощування ГМ-сої. Те, як генно-модифіковане насіння потрапило до країни, залишається невідомим.

Асоціація «Дунайська Соя» (Donau Soja Association) – це міжнародна некомерційна організація, яка сприяє сталому виробництву високоякісної сої без ГМО в Європі в цілому та в Україні зокрема. Асоціація заснована Маттіасом Крьоном, головою Асоціації, у 2012 році та наразі налічує більше 270 членів із 22 країн Європи, серед яких:
• Трейдери сільськогосподарської продукції
• Первинні переробники
• Виробники комбікормів
• Інститути, лабораторії та університети
• Дистриб’ютори кормів для тварин
• Представники роздрібної торгівлі харчовими продуктами
• Переробники харчових продуктів
• Виробники продукції рослинництва
• Виробники сільськогосподарської техніки
• Виробники сої
• Почесні члени
• Асоціації, недержавні організації та політики

Головний офіс Асоціації знаходиться у Відні (Австрія), а регіональні представництва діють у Сербії, Румунії, Україні та Молдові. Представники Асоціації також є в Польщі та Нідерландах. На території України Асоціація веде свою діяльність із 2015 р., у 2018 р. офіційно зареєстроване регіональне представництво.

Мета Асоціації: побудова стійких, всеосяжних, функціонуючих шляхів збуту сої без ГМО та органічної сої з країн Європи на регіональному та міжнародному рівнях.

Асоціація сприяє розвитку вирощування високоякісної сої в Європі шляхом впровадження власних стандартів якості «Donau Soja Standard» (Стандарт «Дунайська Соя»), «Europe Soya Standard» (Стандарт «Європейська Соя»), «Non-GM Danube Region Standard» (Стандарт «Без-ГМО для Дунайського Регіону»). Вказані стандарти є гарантом сталості виробництва, відсутності ГМО, європейського походження продукції та простежуваності на всіх етапах ланцюгу формування доданої вартості.

У стратегічному партнерстві із Австрійським Агентством з Розвитку (ADA) Асоціація «Дунайська Соя» впроваджує проект протягом 2017-2021 рр. із розбудови сталих, інтегрованих та ефективних ланцюгів створення доданої вартості для не-ГМО та органічної сої. Метою проекту є розвиток внутрішнього ринку, сприяння збереженню навколишнього середовища в Україні та зміцнення міжнародних торгово-економічних відносин між країнами Західної та Східної Європи.

Основні можливості розвитку бізнесу для партнерів та членів Асоціації «Дунайська Соя»:
 Сприяння обміну інформацією та прийняття важливих рішень шляхом обговорення та залучення зацікавленої спільноти
 Просування інтересів членів Асоціації на місцевому, регіональному, загальноукраїнському та міжнародному рівнях
 Платформа для комунікації українських та європейських представників ринку з метою обміну досвідом, налагоджування зв’язків та вирішення міжнародних питань галузі
 Підтримка в налагодженні контактів із потенційними покупцями не-ГМО сої, органічної сої та продуктів її переробки
 Підвищення конкурентоспроможності на європейському ринку шляхом дотримання стандартів якості Асоціації
 Рекомендації щодо технологій вирощування сої без ГМО (Методичний посібник «Кращі практики вирощування сої без ГМО в Дунайському Регіоні», проведення 9 Днів Поля в 6 країнах Європи в 2018 році)
 Участь у заходах Асоціації та доступ до можливостей участі в іноземних профільних заходах
 Обмін актуальною інформацією про ринок сої без ГМО

Наші контакти:

Оксана Просоленко, регіональний директор в Україні, Асоціація «Дунайська Соя»
ukraine@danausoja.org

Ольга Шпачук, менеджер із розвитку ринку, Асоціація «Дунайська Соя»
development.ua@donausoja.org

Адреса: 01024 Україна, м. Київ, вул. Банкова, 1/100, офіс 33
Гаряча лінія: 0 800 211 242
www.donausoja.org

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here